Några olika bloggverktyg

Att välja bloggverktyg kan vara lite krångligt, eftersom det finns en del att välja på. Tänk efter först hur du skulle vilja ha din blogg samt vad du ska blogga om. Om du t.ex. ska skriva om produkter är vissa verktyg bättre än andra, då många som bloggar om just produkter hittar sin plats där, vilket gör att du får mer hjälp, inspiration etc. Vissa vill bara att man bloggar om ett ämne, andra tillåter flera ämnen. Hos vissa kan man ha flera bloggar och hos andra en enda.

Om man använder ett bloggverktyg som man inte betalar för, kan man få en del reklam på sin blogg och för det mesta får man då inte betalt för den. För att slippa den reklamen måste man då betala en liten summa. Bästa tipset är att kolla upp några olika verktyg och bloggplattformar för att se vad du gillar mest och titta på vad som passar till just dig.

Här följer några olika verktyg för att skapa sin egen blogg.

WordPress

Man kan nog säga att WordPress är bland de enklaste och vanligaste verktygen man kan använda när man skapar en blogg. De har också bra med olika designmallar.

Man laddar ned det och det kan användas kostnadsfritt. Många stora företag använder även WordPress, så det är inte bara enskilda personer.

WordPress har både gratisversionen och en version där du behöver köpa ett domännamn och ett webbhotell först. Den versionen har dock mer att erbjuda både vad gäller design och annat, och du kan både skapa bloggar och andra hemsidor här. Ibland kan annonser visas på din blogg i gratisversionen (som du inte får betalt för), vilket är att tänka på, då det kan uppfattas som lite irriterande, men det är också en orsak till varför du slipper betala för din blogg.

WordPress finns även som app så att man kan ändra och skriva i bloggen från en Iphone eller surfplatta.

Det är ett internationellt bloggverktyg, vilket kan vara bra att veta om man vill starta en blogg utomlands.

Blogspot eller Blogger

Blogspot är Googles eget verktyg som är gratis men vill man ha ett eget domännamn, kan man köpa till det för lite under 100 kr. Man kan ha flera bloggar om man så önskar och dessutom lägga till egen reklam eller banners eller en html-kod som man kan ändra om man vill föra över bloggen till något annat bloggverktyg. Blogspot är även det, internationellt.

Joddler

Ett jättebra verktyg om du ska blogga om produkter, eftersom de vill ha mycket information om olika varor ute på marknaden. Precis som på Blogspot får man lägga till reklam på sin blogg, och det bästa av allt, man kan få betalt om man bloggar hos Joddler. Däremot måste du stå för dina produkter själv, dvs om du ska köpa in något eller testa dem på något sätt.

Blogg.se

Anses som oerhört enkel och väljs t.o.m. ibland bort pga. sin enkelhet, men är du en rejäl nybörjare så kan den vara bra. Den är också gratis men du får då räkna med reklam. Vill du ha bort reklamen, måste du betala för det men det kostar inte så mycket.

Bloggplatsen

Samma sak här när det gäller reklam. Ett reklamfritt konto kostar några tior per månad. Även Bloggplatsen är väldigt enkel och lätt för nybörjare.