Hur tjänar man pengar på sin blogg?

Vi har nog alla hört om folk som har blivit berömda för sina bloggar och dessutom har tjänat en hacka på dem, men hur gör de? Långtifrån alla lyckas ju att leva på att blogga. Så hur kan du tjäna pengar på din blogg?

Hitta din nisch om möjligt

Att hitta sin egen nisch är bra, bl.a. eftersom du kan fokusera på en speciell målgrupp. Det är som att starta ett företag.

Vilken är målgruppen och vad vill den ha? Det är ju några frågor att ställa sig och ju mer man kan om sitt ämne och ju mer fokuserad man är, desto mer står man ut i mängden och kan få andra erbjudanden.

Sälj annonser

Du kan ha annonsplatser och sälja dem till olika annonsörer som betalar per månad, per vecka, per klick eller per visning. Det brukar vara normalt att få några öre per visning men det beror ju också på hur mycket plats annonsen tar och var den är placerad i bloggen. Be om ett fast pris.

Man kan också lägga in annonser från Google på sin blogg. Tänk dock på att ju mer läsare du har och ju högre rankad din blogg är, desto mer kan du ta betalt och desto mer annonsplatser kan du sälja.

Sponsrade länkar från andra företag

Istället för en annons kan vissa företag vilja lägga in information eller länkar på din blogg som de betalar dig för. Du måste då märka de inläggen så att det syns att det är ett samarbete med ett annat företag eller att det är ett sponsrat inlägg, annars bryter du mot marknadsföringslagen och läsarna kan också känna sig lurade när de läser din blogg. Var så klar och tydlig som möjligt så att det inte blir några konfunderingar eller missförstånd.

Gå med i en bloggportal

Om man anmäler sig till en bloggportal, kan man ibland bli betald till viss del genom annonser som portalen lägger upp på din blogg men det gäller inte alla portaler. Dessutom blir det inte några stora summor att tala om men det är kanske bättre än inget.

Se till att bli rekryterad av tidningar eller portaler

Många tidningar och andra företag med för den delen, vill ha bloggare som bloggar åt dem eller om deras verksamhet. Det kan i vissa fall ge en bra inkomst eftersom det driver trafik till företagens hemsidor eller gör reklam för dem. Man kan bli betald per månad eller kanske beroende på hur många visningar man haft under en viss tidsperiod.

Använd bloggen som marknadsföring och CV

Det finns en mängd saker man kan göra när bloggen väl finns där. Den kan ju tjäna som marknadsföring eller CV när du jobbar vid sidan av ditt bloggande. Kanske du vill börja hålla föredrag eller kurser om det du bloggar om. Du kanske vill börja tillverka egna produkter eller tjänster och sälja dem i en egen webshop när bloggen väl börjar bli populär, eftersom din kundgrupp redan finns nära till hands och vet vem du är. Allteftersom du bloggar, blir du ju mer och mer insatt i ämnet och får mer erfarenhet till att utöka dina kompetenser. Man kan ge ut böcker, tillverka en kollektion eller kanske samarbeta med andra företag eller bloggare. Bloggen blir då som en reklamskylt till dina produkter eller tjänster.