Även om man har en egen blogg så är det bra att även följa andra människors bloggar och inlägg, kanske för att få mer inspiration, samarbeta eller länka mellan varandras bloggar eller helt enkelt för att det är kul. I vissa fall är man kanske helt på det klara med vilken typ av bloggar man vill följa, men man kan också ramla på bloggar som man inte alls var förberedd på och detta kan kanske leda till något positivt.

Man kan naturligtvis använda sökmotorerna och skriva in olika ämnen eller sökord och sedan hoppas på att till slut ramla på en blogg. Detta kan tyvärr ta lite tid och då kan man istället gå in på en bloggportal som har massor med bloggar att följa. Där man kan leta upp bloggar, som om man hade en katalog eller lista framför sig.

Det finns också särskilda bloggsöktjänster att använda. Om man följer flera bloggar samtidigt och vill samla dem på en sida istället för att leta upp dem varje gång på internet så finns det flera alternativ. Man kan t.ex. skaffa en RSS-läsare. Vad är då detta, kan man fråga sig?

RSS

Jo, RSS betyder på engelska “really simple syndication” och består av en mängd XML-baserade filformat som gör att du slipper surfa runt, utan kan samla bloggarna på ett ställe. För att uttrycka sig enkelt är RSS en slags prenumeration på de senaste nyheterna från olika bloggar och hemsidor. Detta är helt gratis. De senaste rubrikerna från alla bloggar skickas alltså till ditt RSS och det är bara att klicka på en rubrik så kommer hemsidan upp. Om du hittar en blogg du är intresserad av, så kan du klicka på RSS-symbolen som finns någonstans på bloggen. På detta sätt hamnar bloggen på din RSS-lista.

Eftersom de flesta bloggare vill att man ska prenumerera på deras nyhetsflöden brukar de göra det ganska enkelt för besökarna att hitta den lilla symbolen, så det bör inte ta så lång tid.

Innan du kan göra detta behöver du dock en RSS-läsare. Exempel på det är Thunderbird eller Bloglines, som båda är gratis.

Tryck på Följ-knappen

Många bloggar har den funktionen som gör att när du trycker på knappen “Följ”, slussas du vidare för att öppna ett konto i t.ex. Google, och via detta konto kan du följa bloggaren. Om bloggaren har ett annat konto, i en annan tjänst, så får du skapa ditt konto där.

Lägg till i favoritlistan

Den allra enklaste varianten är nog ändå att spara webbadresserna eller URL-adresserna som det så vackert heter, till bloggarna du besöker, i din favoritlista som finns i webbläsaren. Man kan göra en mapp som man döper till “hemsidor” eller “bloggar” och varje gång man vill gå in på en viss blogg, klickar man bara på respektive webbadress. Däremot får man inget nyhetsbrev med de senaste uppdateringarna av bloggen eller hemsidan. Det får man kolla upp själv när man går in och läser.

Följ på sociala medier

De flesta bloggare brukar ha sin blogg kopplat till ett Facebook-konto eller liknande. Har man själv ett sådant konto på kan man gå in och följa bloggen därifrån. Sociala medier är ett utmärkt sätt att följa bloggar på.