Vad är en blogg

En blogg är en slags dagbok som du skriver i på nätet istället för i en vanlig skrivbok. Det kommer från ordet “weblog” dvs. web som betyder nät och log som betyder dagbok. Vad som är bra i en blogg är att de senaste skrivna inläggen automatiskt kommer högst upp, vilket gör att de följs i tur och ordning. En blogg kan ha ett enda ämne som man skriver om ur olika synvinklar men man kan också skriva om olika ämnen. Det är också väldigt vanligt att man kan lämna kommentarer efter varje inlägg om man är besökare, vilket också visas i bloggen.

Om du som många andra funderar på att skapa din egen blogg måste du förstås först veta vad du ska blogga om. Naturligtvis bör du skriva om något som är viktigt för dig, något som du vill dela med andra och gärna något som får folk att vilja läsa den igen. I bästa fall kan man också tjäna pengar på sin blogg och vem vill inte det? När du väl vet vad du vill blogga om kommer den stora frågan, hur skapar man sin egen?

En annan fråga man kan ställa sig är ju också hur väl insatt man är i datorernas värld. Är man en nybörjare eller har man gjort detta förut? Först bör man välja vilket bloggverktyg man vill använda. Ett bloggverktyg använder man för att helt enkelt skapa och designa sin blogg. Tack vare dessa bloggverktyg så slipper man html-koder när man skriver eller rättare sagt bloggar, och det gör det enklare. Det finns web-eller serverbaserade verktyg.

Det webbaserade verktyget

Det är det enklare av de två. Man brukar få registrera sitt namn och sedan sätta igång och välja design för bloggen. Man har dock inte lika mycket kontroll som man har om man väljer ett serverbaserat verktyg. Man brukar även ha verktygets namn i sitt domännamn som en underdomän i ett webbaserat bloggverktyg. Ofta är också dessa verktyg gratis.

Det serverbaserade verktyget

Här behöver man abonnera sig på ett webbhotell innan man kan sätta igång. Man får också ha ett eget domännamn utan verktygets namn däri. Ofta får man lite extra hjälp med länkar osv. Har man ett serverbaserat verktyg, brukar man ha mer frihet och kontroll över sin blogg.

Domännamn och webbhotell

Ett domännamn är namnet på din blogg eller hemsida och ett webbhotell består av tjänster där flera människor kan få eller köpa erbjudanden så att man kan upprätthålla en egen slags hemsida som t.ex. en blogg. Webbhotellen har även ofta paketerbjudanden där man kan registrera sin domän direkt. Antingen kan man registrera sitt domännamn gratis och då brukar man som sagt ha med bloggverktygets namn i sitt domännamn som en underdomän, eller också köper man ett eget domännamn. Tjänsterna består annars av lagring av data på webbplatsen, statistik över trafik till webbplatsen och hur tillgänglig den är ute på nätet m.m. Webbhotell kan också erbjuda support, men de kan också vara gratis, vilket ibland innebär långsamma eller väldigt enkla tjänster.

Låter det komplicerat? När man väl kommit igång, så brukar det vara ungefär lika enkelt som att använda Word eller Excel, och det är ju något som de flesta klarar av idag eftersom arbete med datorer är mer regel än undantag i dagens samhälle.