Tips när man designar sin blogg

Så många olika teckensnitt, färger och mallar. Vad ska man välja och vad passar bloggen? Det är bara en av många frågor som dyker upp när man sitter där och ska planera mönster, design och typsnitt. För visst är upplägget minst lika viktigt som innehållet i text och bilder som du ska dela med dig av. En viktig sak är att inte krångla till det för mycket.

Vad man än väljer är det bra om det avspeglar vem du är. Du bestämmer givetvis över din egen blogg men det är viktigt att folk kan finna sig tillrätta och lätt kan komma åt materialet utan att behöva navigera för mycket, för då kan man lätt förlora läsare. Om det finns för mycket länkar eller bilder att ladda ned som kan ta lång tid, brukar läsarna ge upp fortare. Försök att hitta en design som stämmer överens med ditt ämne eller som åtminstone för tankarna dit och som följer genom varje inlägg så att det finns en röd tråd. Det gör det mer förståeligt.

Att alltid ha texten på samma ställe vid varje inlägg istället för att ibland sätta den till höger respektive till vänster, gör det också mer enhetligt. Bloggverktygen har många häftiga designmallar med idéer som du kan använda dig av. Oavsett om du vill ha en enkel design eller leka rejält med färg och form, så tänk på att det ser bra ut.

Varva text och bilder

För mycket text gör det till slut tröttsamt, och har man för många bilder utan text, kan det bli lite svårt att hänga med. Att blanda lagom ger en trevlig läsning och man får inspiration.

Tänk på kontrasterna

Se till att texten står ut så att man kan läsa den ordentligt. Ha ljus text på mörk bakgrund och mörk text på ljus bakgrund, och använd inte för många olika typsnitt. Låt t.ex. rubrikerna ha samma typsnitt och underrubrikerna ett annat.

Kommentarsfält

Att kunna kommentera inlägg som besökare är viktigt, speciellt om bloggaren delar med sig av saker som läsaren kan behöva lite mer fördjupning i och kanske vill ha svar på. Se till att svara med jämna mellanrum. Att bli ignorerad som läsare är inte trevligt och ger dessutom ett lite oproffsigt och oärligt intryck. Det är dock ditt ansvar som bloggare att se till att kommentarerna inte innehåller otrevliga påståenden eller glåpord, så om du ser dem, ta bort dem och var tydlig med i bloggen att sådant beteende inte välkomnas.

Kan man ha med smileys?

Visst kan man ha med några smileys om man vill det. Tänk dock på att om du ska skriva lite mer professionellt eller tar upp ett allvarligt ämne i din blogg, så begränsa den avslappnade stilen. Skrivstilen bör spegla ämnet och den som skriver bloggen.

Det viktiga är att man som läsare förstår vad du menar så se till att inte ha stavfel och för mycket slanguttryck, och låt texten vara sammanhängande. Tänk också på att skriva vänligt och lägg ned lite energi på varje inlägg även om de inte alltid kanske är så långa. Brinn för ditt ämne. Det gör det automatiskt roligare att läsa och följa bloggen.