Vitsen med att blogga är ju att kunna rapportera om något som ligger en varmt om hjärtat, men också att människor läser vad man skriver, samt känner en lust att återkomma och läsa mer.

Man vill få trafik till bloggen. Här är några saker som man kan göra för att få ett namn därute och skaffa följare:

Sökordsoptimera och sökmotoroptimera

Använd vissa nyckelord, speciellt i titlarna på inläggen och skaffa ett verktyg som hjälper dig att använda vissa nyckelord som folk vanligtvis söker efter. Sådana exempel på verktyg är Google Sökordsplanerare och det är gratis, men det finns även andra verktyg. Det talar om vilka ord som ligger högst i rang, så om du har med de orden så kommer din blogg att synas bland de första träffarna på nätet när folk använder just de sökorden. En annan sak är att bli rankad högt av sökmotorerna, s.k. SEO. Det finns olika sätt att lära sig det. Även här har titlarna störst betydelse så använd bra ord.

Texten är mycket viktig vid sökmotoroptimering så se till att ha bra och intressant text som är unik och sticker ut från det vanliga. Sökmotorer gillar sådant och har du tur kan även andra människor länka till din blogg. Du kan också använda dig av s.k. linkbaiting där du länkar till andras bloggar eller hemsidor och gör ett bra inlägg. Sedan mailar du dessa bloggare och ber dem att länka tillbaka till din blogg.

Analysera dina besökare och blogginlägg

Man kan faktiskt se vilka blogginlägg som får flest besökare, varifrån de kommer, hur länge de spenderar tid där och hur de tittar på din blogg. Det finns verktyg som är gratis och som hjälper dig att analysera detta, och på så sätt kan du bestämma dig för var och hur du vill göra reklam för din blogg eller hur du vill skriva dina blogginlägg för bästa, möjliga trafik. Ett sådant verktyg är Google Analytics.

Visa upp din blogg på sociala medier

Länka eller koppla din blogg till olika sociala medier så att folk kan klicka sig vidare när de är inne på din profil. Du kan också skicka ut nyhetsbrev till olika mailadresser som du samlat på dig för att göra reklam för din blogg.

Kommentera på andras bloggar

Att använda kommentarsfältet på andra bloggar är en utmärkt idé, bara det är intressant och korrekt skrivet och dina kommentarer är värdefulla och ger läsarna något, annars kan det betraktas som spam eller bli borttaget. I dina kommentarer kan du sedan länka till din egen blogg om du själv kanske skrivit ett inlägg om samma saker.

Hitta din målgrupp

Tänk efter vilken din målgrupp är och försök att nå den genom att delta i diskussioner och forum på internet där man pratar om samma saker som du bloggar om.

Anmäl bloggen till topplistorna

Gå med i en eller flera bloggtopplistor som sedan rankar din blogg. Det brukar vara gratis och du får en kod att lägga in i bloggen.

Ha tålamod

Att få många följare kan ta lite tid, så fortsätt blogga och ge inte upp. Att nätverka är väldigt viktigt när man bloggar, så se till att skaffa nya kontakter och sprid din blogg vidare så mycket du kan.